LUGEJAPÄEVIK: "Vaktsineerisin, et dokumenteerida oma enesetunnet"

covid-19-vaktsiini-saamine
Foto: COVID-19 Jansson vaktsiini saamisel

30 a. mees pikkus 178cm, kaal 85kg.


Enne kui alustate selle tagasihodliku päeviku lugemist annan ma üldise kommentaari, et esimese kolme päeva vältel (22 kuni 25 oktoober) oli pisteliselt tunda erinevates kehaosades tunnet, mida võiks kirjeldada sääraselt: raud-võrk roomab mööda su keha. 


Arvestage, et olen juba viimased 8a. alkoholist hoidunud, kuid esimestel päevadel sarnanes kõik pohmellile, ka minu enda hinge-õhk tundus kui piiritus (teised ütlesid, et ei tunne minus mitte midagi säärast). Ei tea ent teisiti seda kirjeldada ei oska.


Päev #1 22/10, Vaktsineerimine

Sain Jansson vaktsiini täpselt kell 14:30 vasaku käe õlale. Süst tehti kiirelt ja valutult. Pärast süsti saamist istusin lähimale toolile ja ootasin 15 minutit. Selle viieteist minuti jooksul tundsin esmalt tuimust oma parema käe pöidlas, seejärel tundus raskena terve vasak käsi. Istudes kitsas koridiris, vaadates 1m kaugusel olevat seina tundsin peas õrna kergust, sein justkui õrnalt lainetas. Vahepeal oli tunda üksikuid raskemaid südamelööke.


Lahkusin vaktsineerimispunkist ning siirdusin toidupoodi. Hea, et kandsin maski, sest vaevalt oleks keegi aru saanud, miks mul näos on naeratust kõrvuni. Ega ma isegi aru ei saanud, peas oli kerge olla, naeratus ei tahtnud näost kaduda.


Jõudsin koju, naeratus oli vahepeal kadunud, ent peas olev kergus endiselt jätkus. Vaktsiini saanud kätt liigutades oli õlas tunda õrna krampi, sedasi, et peakohal käsi kokku lüües võis tunnet kirjeldada kui tõisist ebamugavust.


Päeva jooksul oli lainetena tunda erinevaid kehaosi, mida tavapäraselt justkui ei tunne sedavõrd pealetungivalt. Näiteks südant, vasakut poolt kõhu-piirkonnast, põlvi, küünarnukke ja alaselga. Kõik need kohad justkui andsid mulle endast märku "hey, me oleme olemas".


Uinusin väsimusega ning kergusega peas. Ärkasin keset ööd tundega, et maru külm on. Värisesin üle kogu keha ning mässisin ennast teki sisse. Uni tuli taas.


Päev #2 23/10, Kruustangid

Ärgates oli peas olev kergus asendunud kruustangidega. Selline tunne nagu keegi suruks mõlemilt poolt oimusid pead kokku. Tunda andsid kõik liigesed (õlad, küünarnukid, randmed, näpud, puusad, põlved, hüppeliigesed), mis justkui tulitasid. Vasak õlg, millesse vaktsiini sain, annab tugevat torkavat valu- olenemata kuidas kätt õlast liigutada.


Imelik, et ka kurk andis endast tunda, nimelt tulitav tunne, mis võimendub neelatades. Ka kaela liigutamisel oli tunda õrna krampumist. Päeva jooksul täheldasin normaalsest õrnalt suurenenud jänu. Tarbisin rohkem vett. Tundide vältel kujunes tunne justkui põeks ma palavikku (külm, liigestes raskusetunne) kraadides selgus, et kehatemperatuur on 37,5C. Emotsionaalne pettumus. Alles eile olin terve kui purikas.


Päevapeale tegin endale prae, millest ära sõin ma vaid pool (tavaliselt on taldrik tühi) sest järgmine amps tekitas tunde, et kõht on nüüd nii täis, et see amps ja kõik ülejäänud tuleb kohe ülesse tagasi. 


Magasin kaks tundi, ärgates oli palavik endiselt 37,5C. Võtsin ühe tableti palavikurohtu ning jäin taas magama. Hommikul ärkasin külmavärinates palavikuga 37,7C.


Päev #3 24/10, Palavik

Päev algas palavikuga ja ebamugavusega neelatamisel. Jõin palju kuuma piima meega. Võtsin ka vahepeal palavikurohtu. Palavik alla ei läinud, ent kuum piim meega aitas kurgule iga kord täpselt nii kaua kuniks klaasis jooki jätkus. Huvitav, et liigisese valusid enam ei olnud, olgugi, et palavik küündis kohati 37,9C juurde. Enesetunne oli hea, palavik ei olnud tuntav, kuid siiski mõõdetav.


Õhtul palavik taandus, magama sai mindud 36,5C temperatuuriga. Siinkohal peaksin ma mainima, et palavikurohud ei andnud terve päeva vältel mitte mingisugust muudatust. Võta või ära võta, palavik püsis kui raud nael alati 37,7C juures. Mäletan, et viimane tablett sai võetud umbes kell 18, kraadisin kell 20, kus palavik oli endiselt 37,7C juures ning magama minnes, vahepeal tablette mitte tarbides, oli kell 22 palavik kadunud.


Päev #4 25/10, Ei Neela

Ärgates palavikku enam ei ole, enesetunne on hea, energiline- aga neelata on endiselt valus. Kuuma piima meega juues tundub see rohkem raiskamisena, sest selle mõju lõppeb täpselt siis, kui klaas saab tühjaks. Proovisin ka komme, mis on mõeldud kurgu-põletiku ja ärrituse vastu, nende mõju kestis ka ca. tunnike pärast tarbimist.


Emabeeldivale kraapimistundele kurgus lisandus ka selline väga kinnine köha. Köha kestis vaid mõned tunnid ning lõppes täiesti kurku pahem-pidi keerava rögastusega. Sellega lõppesid ka kurguvalud.


Õhtul oli tunda valusid kõhu-piirkonnas vasakut kätt täpselt ribide all.


Päev #5 26/10, Imelik

Terve päev ei saanud muule kurta, kui sellele, et on tugev nohu, pidev rögastamisega lõppev köhimine ja õrn umiasus. Puudus palavik, liigesvalu ja igasugune pistmine.


Päev #6 27/10, Tõbine

Näib, et olen nüüd lihtsalt tõbine. Võimalik, et tegu on vaktsiini tagajärgse külmetus-haigusega või lihtsalt olengi vahepeal külma saanud. Kuna enam ei ole kehas võõraine tunnetust siis sellega päevik ka lõppeb.


Lõpetuseks

Tahaksin lisada ka seda, et olen kogu oma elu vältel saanud alati kõik vaktsiinid õigeajaliselt ja mitte-ühestki pole mind sedasi varem niitnud. Võin öelda, et peale õrnalt krampuva tunde süsti saanud õlal pole teised vaktsiinid minus tekitanud. Üldiselt, kontrastsus oli suur.

1 Kommentaarid

  1. Anonüümne13:40

    Ütlesin ju sulle et ära võta mingeid palavikuvastaseid tablette ja sa ju teadsid et
    viirus kinnitub kurgu limaskestale,miks sa imuunsussüsteemile seda ei öelhud vaid lasid tal seda iseseisvalt otsida,vot sellest ka kõik sinu üleelamised.

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Uuemad Vanemad