Millal ajalehed sinust kirjutavad ning kuidas seda soodustada?

ajalehed-kirjutavad-sinust
Ajalehed kirjutavad sintust. Foto: M1Muusika

Oled vahest pead süganud mõtete saatel, et "kas neil enam millestki muust kirjutada ei olegi?" Kui nii, siis peagi võid sellest mõttest loobuda, kui ajalehed sinust kirjutama hakkavad.

Esimene asi, mis soodustab ajalehti sinust kirjutama on sinu kättesaadavus. Oma võimalikult mitmeid sotsiaalmeedia kontosid, tekita avalik telefoninumber ja e-post. Ära ole varjus, tee end kättesaadavaks.


Ajalehed (ka M1Muusika) panevad tihtilugu teatud tegelaskujud omale jälgimise alla. See käib üldiselt läbi RSS kanalite, seega ajalehtede jaoks on kõige tähtsamad sinu sotsiaalmeedia kanalid just need, mis võimaldavad RSSi- kaudu info korjamist, loetleme neid pingelises järjekorras:


Kui omad facebooki, siis veendu, et tegemist oleks Avaliku Lehega, sest järgmine strateegia on ajalehtedel kasutada tarkvara nimega RSSBridge, mis võimaldab jälgida lehti, millel otsest RSS tuge ei ole, ent annab seda tekitada abivahenditega:


Ole aktiivne ja sellele järgneb ka tõenäoliselt sinu edukus. Osale üritustel, avalikel sündmustel ja kultuuri-kogunemistel.

Olla aktiivne ja kättesaadaval internetis on täpselt sama tähtis kui olla kaadris ka toimuvatel üritustel. Osale üritustel ka siis, kui sind seal ei esine, täida rolli külalisena.

Sind ei ole vist märgatud?

Vahest võib sind tabada kahtlus, et "ma ju teen ja toimetan, see on hea kraam, aga mind ei ole vist ikkagi märagtud" - sellisel juhul peaksid sa endast ise märku andma. Ajakirjandused "ei viitsi" neile meeldib, kui hiireke ise suhu jookseb.  Proovi postita oma teoseid suurematesse (ning sobivatesse) facebooki gruppidesse, lootuses, et selles grupis on ka mõni ajakirjanduse toimetaja. 

Teine ja kohati efektiivsem variant on saata tagasihoidlike vihjeid otse ajakirjanduste kontakt e-postidele. Sellega on aga nii, et sa võid jääda vastuseta, millel võib olla mitmeid põhjuseid:

  1. Saadetud kiri oli valele toimetajale
  2. Sinu saadetis ei omanud nende jaoks väärtust
  3. Langesid päevale, mil sinu kiri eksis tuhandete teiste kirjade sekka

Üldiselt, kui jääd vastuseta on see rohkem ajakirjanduse mure ning sina võid neile ka teine kord oma teosest vihje saata.

Kvaliteet üle Kvantiteedi

Pigem näe rohkem vaeva iga oma sammuga/teosega ning võta temast parim, mis võtta annab - selle asemel, et toota massiliselt midagi, mida ei kõlba tarbida/kuulata. 

Kui üks ajaleht kirjutab sinust kord kvartalis, siis on see juba päris tihti, sest arvestades, kuivõrd palju on eestis ajakirju, kirjutatakse sinust arvatavasti juba iga nädal.

Ole Hea Eeskuju

Mitte ükski endast lugupidav ajakirjandus ei lange kirjutama järjepidevalt isiksusest, kes on üldiselt halbade kommetega inimene. Halba eeskuju ei propageerita. Ole hea eeskuju.

Ära suru, ega vaidle ajakirjandusega tühiste asjade üle. Pigem kirjutagu sinust harva aga head, kui tihti halba. Oleme täheldanud ka seda, et kui mõni väga kõvasti toitvat kätt hammustab, saab too ajalehelt hooposiki bänni (temast enam ei kirjutata).

Kommenteeri

Uuemad Vanemad