Kasuta YouTube kanalit efektiivselt! Kuidas võtta YouTubest maksimumi?

Siinne artikkel eeldab, et oled tutvunud meie "Sotsiaalmeedia näpunäiteid muusikutele, artistidele ja bändidele!" postitusega ning läbinud sealsed sammud. Kui sa ei ole veel sellega tutvunud, siis oleks õige aeg seda teha!
edukas-youtube-kanal

Kuna kogu sinu YouTube ankeet on 100% täidetud ning rikastatud sinule unikaalse graafilise lahendusega (disainiga), siis oled valmis sukelduma täpsemalt postitamise ja kanali haldamise aspektidesse.

Kanali seadistus

Kindlasti oled juba ka uurinud YouTube Studios → Settings sektsiooni. Siin peitub koht mida (eriti alguse aegadel) võiksid tihtilugu külastada - nimelt "Upload defaults". 

Kasuta targalt kõiki pakutud lahtreid! Kuna antud artikkel on ikkagi põhiliselt suunatud muusikutele, siis tooma mõningaid näiteid kuidas saaksid seda sektsiooni targalt ära kasutada:

Lahter Näidis sisu
Title Artisti Nimi -
Description

--
Sotsiaalmeedia:
bandcamp
facebook
twitter
soundcloud
...

Kutsu meid esinema:
veeblieht

Meenekaup:
ostupunkt
Tags siin ole loominguline, anname sulle täägide ideid: peamine muusika žanr (võib ka mitu), põhiline asukoht/riik, millega sinu tegutsemine seondub; ürita siin piirduda ~6 täägiga.
Video language Täpsusta vaikimisi keel.
Title language Täpsusta vaikimisi keel.
Category Music

Teine tähtis ning aega-ajalt seadistust vajav koht YouTube Studios on sinu kanali paigutus. Selle leiad Studio vasakust menüüst → Customization. 

Ole loominguline, esmapilk sinu YouTube kanalist võib olla otsustav faktor mõne jälgija otsusel sind tellida (Subscribe) või mitte! Selleks, et saavutada endale kanalile kergema vaevaga viisakas paigutus: soovitame sul uurida teravama pilugua suuremaid YouTube kanaleid/tegijaid - seal näed kohe ära, et neil ei ole lihtsalt kanal ja plärts! asjad laiali.

Näe selle osaga rohkem vaeva, kui lihtsalt "käib kah".

Video postitamine

Iga video peaks olema unikaalne ning kandma endas ka teatud väärtust! Muusikud kipuvad YouTubes käituma väga lohakalt: lihtsalt pilt taustaks ja laul käima; mis on väga vale, sellisel kujul kasuta Soundcloudi või Bandcampi. YouTube on video-edastus platvorm! Kui sinu videot reaalselt ei vaadata, vaid jäätakse teises brauseri lipikus lihtsalt taustaks mängima, siis sinu videod ei levi!

Esimesed asjad mida video (või muusikavideo) üleslaadimisel peaksid kontrollima on järgmised:

  • Suudad sa ise seda videot otsast lõpuni vaadata? Vaadata täie tähelepanu ja huviga!
  • Esimesed 10 sekundit videost on tähelepanu haaravad?
  • Video annab tõelise lisaväärtuse sellele loole, mida kavatsed YouTubesse laadida.
  • Töö on tehtud tõsiselt hästi (võrdle teiste tuntud sama kategooria videodega - ehk on sul midagi neilt õppida).
  • Video vaatamisel ei tekkinud tahtmist teiste asjadega tegeleda.

Enne postitamist vaata oma videot korduvalt üle. Hea praktika on jätta valminud video enda seadmesse, et saaksid ka järgmisel päeval (värskelt puhanud hommikul) teose veelkord üle vaadata - jälgides eelnevalt mainitud punkte.

Vaata vahelduseks veel ka teiste sama stiili videosid ja näita enda videot privaatselt ka mõnele oma heale sõbrale või tuttavale (eelretsenseerimine). Sedasi oled veendunud, et kõik on paigas või saad sa värske pea või sõbra abil tähelepanu just nendele valupunktidele, mis eelnevalt märkamata jäid.

Milleks näha nii palju vaeva?

Tõepoolest: ei ole rumalaid küsimusi - on vaid rumalad vastused. Selle pärast, et kerge vaevaga ei saa üldiselt midagi. Kõik võivad kahe minutiga midagi kokku visata ja internetti solkida.  Ära ole selline.

Suhtu igasse oma uploadi/projekti nii: Mul on salves vaid üks lask, nüüd sihin selle hoolikalt.

Paraku nii on! Kui inimene on kord juba sinu projekti kuulanud ning saanud negatiivse kogemuse, siis jääb talle sellest ka vastav mälestus ning tagasi ta enam selle juurde ei tule. Pühendu, et anda endast parim, sest see loob sinust pilti, mida on hiljem väga raske parandada.

Video viimistlus YouTubes

Selle all mõtleme nüüd juba YouTube keskkonda parasjagu uploaditavat videot. Siin viid lõpuni sellised lihtsad asjad nagu: lõpeta video pealkiri, lisa antud videole iseloomulikke tääge, määra avalikustamise aeg jne.

Tähtis osa viimistlemisel on täita video kirjeldus (Description). Olenemata sellest, kas inimesed seda loevad või mitte! Sulle on antud selleks 5,000 tähemärki ruumi ning "Upload defaults" seadetes on sul juba kirjelduse jalus ettevalmistatud.

Esimeseks ajsaks viita kirjelduses kohale, kust sama laulu/heliteost osta on võimalik (vt. ka "Kuidas teenida raha internetis muusika loomisega?"). Näiteks pane link oma bandcamp lehele, täpselt sellele loole.

Edasi võid kirjeldada kõiki video osatäitjaid ja/või heliteose tehnilisi aspekte ning lõpetuseks kasuta ülejäänuid tähemärke selleks, et rääkida näiteks loo telgitagustest või inspiratsioonist selle loomisele.

Alati lisa videole ka Subtiitrid

Oleme teinud YouTubes katseid millest tulenevalt võime kinnitada: Jah! Kui lisada videole subtiitrid (olgu see siis kohe või hiljem), levib video ca. 2x paremini!

YouTube toetab mitmeid subtiitrite vorminguid, kuid meie valisime LRC ning sellest tulenevalt kirjeldame siin just selle rakendamist.

Loo fail näiteks: minu laul.lrc ning ava see tavalise mistahes tekstiredaktoriga. LRC faili kirjeldus käib järgnevalt:

  • Igal real on üks ajatempel, mille kohta kehtib üks kanne teksti.
  • Ajatempel on vormis: [mm:ss.ms]
  • Ajatemplile järgneb subtiitri tekst.

Kui soovid, et subtiitrid vahepeal lihtsalt ära kaoksid siis loo nende järgi (ikka järgmisele reale) sobiv ajatempel ning jäta teksti osa lihtsalt tühjaks. Anname teile näidiseks ühe loo koos sellele lisatud subtiitrifailiga: 

  1. Lugu: https://www.youtube.com/watch?v=lxcqoaNEYi8
  2. Subtiitrid: https://drive.google.com/file/d/1B-bpVOt4oG5YxY9bX/view

 
Kasuta subtiitreid nupukalt!

Ära piira ennast vaid ideega, et subtiitrid peavad peegeldama neid sõnu, mida videos kajastatakse. Eeldatavasti on sinu teoses 8 kuni 10 sekundit sissejuhatavat muusikat.

Kasuta subtiitreid vihjates kuulajat mõnele tegevusele, mis sinule kasulik on. Näiteks: "vaata ka video kirjeldust", "telli meie kanal", "laiki videot" jms.

Lõpetuseks

Järgi seda hea-tava järge täita kõik lahtrid, mis sulle on esitletud ning süsteem teeb edasise töö sinu eest ise. Anna alati endast parim! Mitte keegi ei andesta sulle sinu apsakaid või sinu lohakust.

Kommenteeri

Uuemad Vanemad